Leveringsvoorwaarden
Buurtzout
Strooizout per m2
sneeuw info voor kidsWinterverwachting 2017 - 2018
Verkoop Zoutkisten
 

Alles over sneeuw

Ons land heeft weinig sneeuw vergeleken met Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Toch hebben ook wij gemiddeld 30 dagen per jaar sneeuw.
Heeft u zelf nog sneeuw weetjes laat het ons dan weten.

Ontstaan van sneeuw
Vrijwel alle neerslag begint als sneeuw. Water van de aarde verdampt, gaat over in druppels die een wolk vormen. Door verdamping van waterdruppels slaat de waterdamp neer op de nietige ijskristallen die al gevormd waren. De ijskristallen groeien steeds verder aan ten koste van de waterdruppels waardoor de ijskristallen steeds groter en zwaarder worden. Op een gegeven moment vallen ze. De ijskristallen verkleven verder met elkaar. De sneeuw(vlok) is dan geboren! Als de lucht op aarde koud genoeg is, smelten de vlokken niet en valt de neerslag als sneeuw of natte sneeuw.

Kleur van sneeuw
In tegenstelling tot ijs is sneeuw wit, omdat sneeuw een minder dichte samenstelling heeft. Sneeuw bevat lucht waardoor licht wordt weerkaatst. Bij sneeuw is de weerkaatsing voor alle kleuren gelijk en daardoor zijn de vlokken wit. Alleen tegen een donkere achtergrond, zoals een donkere lucht, lijkt sneeuw grijs.

Geluid van sneeuw
-Door de lucht die sneeuw bevat werkt sneeuw als geluiddemper. Met sneeuw is het veel stiller op straat.
-De toonhoogte van voetstappen in sneeuw is hoger bij lagere temperaturen.
-Bij temperaturen boven nul smelt de sneeuw onder de voetstappen.
-Vriest het meer dan vijf graden, dan wordt de sneeuw vrijwel geruisloos samengedrukt onder de voeten.
-Vriest het meer dan twaalf graden, dan 'kraakt' sneeuw.

 

 

Afkoeling door uitstraling
Boven sneeuw, vooral boven verse sneeuw, koelt het ’s nachts onder een heldere hemel sterker af dan boven een onbedekte bodem. Sneeuw en vooral verse sneeuw bevat veel lucht, wat sterk isoleert. Daardoor kan het verschil in temperatuur tussen het bovenste laagje en de onderste sneeuw heel groot worden. De bovenste centimeters zijn het koudst, dieper in de sneeuw loopt de temperatuur op tot nul bij de aarde. Door de temperatuurverschillen in de sneeuw ontstaat een transport van waterdamp. Onderin de sneeuw is de druk het grootst zodat het watertransport van onder naar boven gaat. Als de damp vanuit de diepte in de toplaag komt, zal het vocht vastvriezen op het al aanwezige sneeuwijs en kan een korstje vormen.

Sneeuwpatronen
In sneeuw die op een terras valt, is het legpatroon van de tegels bij temperaturen boven nul te herkennen. De eerste sneeuw smelt en het smeltwater loopt in de voegen. Daardoor koelt de voeg af tot het vriespunt. Pas na een tijd is de ondergrond zo koud dat de sneeuw ook op de tegels blijft liggen. De laag is daar dan dunner dan op de voegen, waar de eerste vlokken ook al bleven liggen.